Marele câştigător al "hârtiilor verzi" subvenţionate de stat este grupul ceh CEZ, care a încasat 19 milioane de euro
Producătorii de energie verde au câştigat astfel mai mult în şase luni din 2011 decât în tot anul trecut din schema de sprijin acordată de statul român pentru aceste investiţii. În linii mari, acesta este bilanţul verde al primului semestru din 2011.
Potrivit datelor Transelectrica, transportatorul naţional de energie electrică, în primul semestru al anului s-au emis circa 750.000 de certificate verzi în valoare de 41,2 milioane de euro, cu 11% mai mult comparativ cu valoarea înregistrată în întreg anul 2010 când au fost emise peste 676.000 de astfel de instrumente pentru energia eoliană, solară, hidro şi biomasă.
Comparativ cu primele şase luni din 2010, valorile sunt de 4 ori mai mari atât în cazul certificatelor verzi emise, cât şi al banilor încasaţi de producătorii verzi. Certificatul verde reprezintă modul în care statul român a ales să sprijine investiţiile în energiile regenerabile, fără acest mecanism proiectele eoliene sau solare nefiind rentabile. Fiecare astfel de certificat se emite în contul fiecărui MWh de energie produs şi are deocamdată valoarea maximă de 55 de euro, minimul fiind de 27 de euro. Producătorii de energie verde care intră în posesia acestor certificate le vând mai departe către furnizorii de energie care sunt obligaţi să aibă un anumit procent de energie verde în electricitatea vândută clienţilor finali.
Eolienele la putere
Marii câştigători ai acestei scheme de sprijin în primele şase luni ale anului au fost cehii de la CEZ care au un parc eolian în localitatea dobrogeană Fântânele. Cehii au câştigat peste 19 milioane de euro numai din aceste "hârtii verzi", fiind urmaţi de Energias de Portugal cu aproape 6 milioane de euro pentru două parcuri eoliene din alte două localit