Societatea contemporană cunoaşte o serie de modificări în relaţiile de cuplu, dar acestea nu au adus mai multă fericire în căsnicie decât pe vremea bunicilor. În ziua nunţii, mirii visează cu ochii deschişi la un viitor roz. După câtva timp, ei constată dezamăgiţi că mariajul lor a căpătat nuanţe de gri.
„Şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi". Sau cel puţin aşa li se spune fetelor. De la clasicele poveşti cu prinţese până la comedioarele romantice şi literatura „pentru tinere", toate sunt menite a sădi în mintea femeilor ideea că vor întâlni negreşit un prinţ pe cal alb sau, în limbaj modern, un bogătaş cu Mercedes, alături de care vor duce o viaţă ca-n poveşti.
Căsnicia modernă cunoaşte multe variaţii şi niciuna nu seamănă cu cea din basme, este de părere Pamela Haag, autoarea volumului „Confidenţial despre căsătorie". Recent apărut în Statele Unite, volumul analizează cele mai frecvente probleme ale vieţii de familie, strânse în subtitlul cărţii „Epoca postromantică a nevestei de povară, a copiilor suverani, a partenerilor nesatisfăcuţi şi a cuplurilor rebele care rescriu regulile".
Pamela Haag distinge şase tipuri de căsnicie modernă, care au însă un numitor comun - în toate cazurile partenerii se mulţumesc cu o semifericire, viaţa de cuplu încadrându-se la categoria „aşa ş-aşa". Chiar dacă trăim în epoca emancipării femeii şi a revoluţiei sexuale, când vine vorba de căsnicie, lucrurile stau cam la fel ca pe vremea străbunicii, liantul căsniciei sunt copiii şi nevoia de securitate, mai degrabă decât dragostea. „Mi-am propus să realizez un ghid al felurilor în care se schimbă viaţa de familie în lumea actuală", explică Pamela Haag, care, oarecum surprinzător, recunoaşte că şi ea însăşi este prinsă într-o „căsnicie aşa ş-aşa".
Regretele unei relaţii neîmplinite
„M-am măritat de tânără, la 23 de ani, când am