ING se aşteaptă ca francul elveţian să ajungă la paritate cu euro. Asta înseamnă că la Bucureşti cursul va creşte.
Cine regretă acum că a luat un credit în franci elveţieni, după ce cursul a urcat cu 75% faţă de 2007-2008, până aproape de 3,7 lei pentru un franc, ar trebui să se pregătească pentru noi surprize.
Analiştii străini spun că francul mai poate câştiga teren în faţa euro, ceea ce ar înseamna că la Bucureşti cursul său poate să ajungă la 3,9 lei şi chiar să depăşească acest nivel dacă pe plan internaţional situaţia se complică.
Românii au de rambursat băncilor credite în franci - în general garantate cu ipoteci - în valoare de echivalentul a 3,2 miliarde de euro. Cei care au strâns din dinţi până acum şi au reuşit să îşi plătească ratele ar putea fi nevoiţi să facă însă eforturi şi mai mari în lunile următoare.
Pentru că pe piaţa valutară locală rulajele cu franci elveţieni sunt marginale, BNR calculează cursul în funcţie de cotaţiile euro/franc de pe pieţele internaţionale, respectiv leu/euro de la Bucureşti. Spre exemplu, francul a atins ieri un nou maxim istoric la cursul BNR, la 3,6941 lei, cu 4,35 bani peste ziua precedentă. Deşi la Bucureşti cursul euro a fost relativ stabil la 4,27 lei, creşterea francului a fost determinată de evoluţia sa pe pieţele internaţionale, unde a consemnat un nou maxim istoric în faţa monedei unice, la 1,1575 franci pentru un euro.
Cursa întăririi francului nu rămâne încă fără combustibil. Biroul de la Londra al gigantului olandez ING a venit ieri cu o prognoză şoc: cotaţiile vor coborî în partea a doua a anului la 1,1 franci pentru un euro. Aceasta ar însemna că, în cazul în care la Bucureşti euro îngheaţă la 4,27 lei, francul urcă spre 3,9 lei. Dacă euro mai urcă, impactul va fi şi mai puternic.
"Ne vedem constrânşi să coborâm proiecţia privind perechea euro/franc pe termen scurt