Italienii de la Enel spun că atragerea unui nou investitor străin în construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă este esenţială, în contextul în care în actuala structură proiectul nu poate fi implementat doar de statul român, ArcelorMittal România şi Enel, singurii investitori care au mai rămas interesaţi de cel mai ambiţios proiect energetic al României din ultimii 20 de ani.
Calculele pe care se bazează Enel sunt următoarele. Statul român, reprezentat prin Nuclearelectrica, a spus că poate susţine o participaţie de 40% în EnergoNuclear, compania de proiect înfiinţată pentru realizarea investiţiei de la Cernavodă. În prezent, Nuclearelectrica are o participaţie de circa 85% după ce a fost nevoită să cumpere rând pe rând pachetele de acţiuni abandonate de cehii de la CEZ, Iberdrola (Spania), GDF SUEZ (grup franco-belgian) şi RWE (Germania). La rândul lor, italienii mai au 9,15% din EnergoNuclear, iar ArcelorMittal România 6,2%. În contextul în care atât Enel, cât şi Arcelor au opţiunea de a-şi dubla aceste participaţii, acesta fiind pragul negociat cu boardurile celor două grupuri, iar statul ar ajunge la cei 40%, este obligatorie atragerea cel puţin a unui investitor străin pentru preluarea pachetului de aproape 30% rămas.
"Doar noi trei nu putem face aceste reactoare. Enel are opţiunea de a-şi dubla participaţia şi Arcelor la fel, iar dacă statul va ajunge la 40% este necesară atragerea unui alt investitor străin. Dacă nu se găsesc aceşti investitori, proiectul reactoarelor 3 şi 4 ar trebui revizuit", spune Luca D'Agnese, country managerul Enel România.
Proiectul de 4 miliarde de euro al celor două reactoare de la Cernavodă a primit la începutul acestui an o lovitură dură după ce patru din cei şase investitori străini atraşi de această investiţie au decis s-o abandoneze. Mai mult, problemele de la centrala nucleară F