Duşuri reci, ventilatoare, multă apă, iar pentru cei mai norocoşi, aparate de aer condiţionat. Aşa se răcoresc, în aceste zile caniculare, locatarii care stau la ultimele etaje ale blocurilor neizolate termic. Ziua, temperaturile ridicate din interior, îi fac pe unii oameni să iasă afară la umbră, iar noaptea, după ce acoperişul blocului se încinge, căldura devine sufocantă
În ultimele zile, la Braşov, temperaturile au ajuns şi la 34 de grade la ora prânzului. Căldura afectează pe toată lumea, însă şi mai greu este pentru cei a căror locuinţa se afla direct sub bătaia soarelui. Blocurile vechi sunt cele mai afectate pentru că nu au poduri, iar soarele încălzeşte plafonul aflat deasupra celor care au locuinţa la ultimul etaj.
Locatarii de la ultimul etaj al unui bloc de pe strada Uranus, neizolat termic, suporta cu greu căldura din ultimele zile. Fiecare se răcoreşte cum poate - cu ventilatoare, duşuri reci, apă multă şi chiar aparate de aer condiţionat. „Este foarte cald într-adevăr. Acoperişul se încinge foarte tare. Dorim să ne izolăm blocul, atât pentru confortul termic de iarnă cât şi pentru cel de vară. De câţiva ani avem aer condiţionat şi este un pic mai bine decât pentru alte persoane de la etajul 4”, ne spune o locatară.
După o zi întreagă cu temperaturi ridicate, noaptea este şi mai sufocant. „Sunt 30 şi ceva de grade, iar noaptea sare de 35. Noaptea e sufocant, nici nu poţi să adormi. Tre să faci duş, stai trează că nu poţi să închizi un ochi. Las uşa deschisă, geamul deschis, dorm dezvelita. Este greu, ne răcorim cum putem: cu ventilatoare, cu apă rece pentru hidratare. Am dori să ni se facă reabilitarea blocului, să ne fie şi nouă mai bine”, se plânge Niculina Iosif (foto).
Chiar dacă pentru unii, afară la umbra este mai răcoare decât în casă, doctorii recomandă ca pe timp de canicula, la orele amiezii, să nu ieşim din cas