Ministerul american al Apararii a dezvaluit joi noua sa strategie care vizeaza imbunatatirea securitatii retelelor informatice si dezvoltarea disuasiunii pentru a face fata mai bine atacurilor cibernetice, informeaza AFP. "In secolul 21, octetii sunt la fel de periculosi precum gloantele si bombele", a declarat secretarul adjunct al Apararii, William Lynn, prezentand noua strategie.
"Cateva apasari pe o tastatura de calculator intr-o tara pot sa aiba un impact in celalalt colt al planetei cat ai clipi", a declarat el.
Aceasta strategie considera spatiul cibernetic un camp de actiune, la fel ca marea, domeniul aerian sau spatiul, prevede nu numai instalarea de firewall, ci si convingerea potentialilor adversari ca nu merita efortul.
O abordare exclusiv defensiva nu permite detinerea unei strategii coerente, a afirmat la randul sau generalul James Cartwright, adjunctul sefului Statului Major Interarme, evocand linia Maginot.
Pana acum, 90% din atentia noastra s-a concentrat pe constructia de firewall, si 10% pe mijloacele de impiedicare a atacurilor", a explicat el. Obiectivul este sa ne concentram in acelasi timp si pe disuasiune si pe protectie.
"De fiecare data cand cineva cheltuieste cateva sute de dolari pentru a concepe un virus, noi cheltuim milioane (pentru a-l preintampina). Suntem de partea necorespunzatoare si trebuie sa schimbam acest lucru", a adaugat el, fara alte precizari.
Potrivit Washington Post, aceasta atitudine mai ofensiva duce la conceperea de virusi care sa poata sabota retelele inamice, cum este Stuxnet impotriva programului nuclear iranian.
Un atac informatic nu va antrena totusi un raspuns militar, a afirmat generalul Cartwright. Insa William Lynn a precizat ca Statele Unite isi rezerva dreptul la un "raspuns militar proportional si justificat" la aceste atacuri.