Direct sau indirect, majoritatea bolilor cu transmitere sexuală îngreunează capacitatea de a concepe.
O pătrime din cuplurile infertile şi-au pierdut capacitatea de a aduce pe lume copii din cauza infecţiilor sexuale (Chlamydia, gonoree, herpes, sifilis etc.). Această proporţie enunţată de medici este cu atât mai îngrijorătoare în contextul în care estimările Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (European Centre for Disease Control and Prevention - E.C.D.C.) arată că, până la vârsta de 35 de ani, jumătate din populaţie contractează cel puţin o infecţie cu transmitere sexuală.
Dintre toate bolile care se iau prin contact sexual neprotejat, cele mai periculoase, atât pentru fertilitatea feminină, cât şi pentru cea masculină, sunt gonoreea şi infecţia cu Chlamydia. Herpesul genital, infecţia cu Trichomonas vaginalis, cu virusul Papiloma uman şi sifilisul nu afectează în mod direct fertilitatea, însă, în stadiile avansate produc complicaţii care îngreunează procesul de concepţie. „Pe lângă Chlamydia şi gonoree, alte infecţii care determină infertilitate sunt mycoplasma, ureaplasma şi streptococul de grup B", menţionează medicul specialist fertilizare in vitro Diana Cocei de la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. dr. Panait Sârbu".
Gonoreea are prea puţine simptome
Aproape jumătate din cazurile de infecţii cu gonococ nu sunt diagnosticate. Principalul motiv este că, mai ales în cazul femeilor, gonoreea nu are manifestări specifice. Unele femei pot prezenta durere la urinare, secreţii anormale şi sângerări între menstruaţii. „La femei, în cele mai multe cazuri, simptomele lipsesc sau nu li se acordă importanţă, nefiind specifice. În cazul bărbaţilor însă, infecţia cu gonococ se depistează mai uşor, datorită diferenţelor anatomice care fac posibilă observarea celor mai mici modificări la nivelul aparatului