O broderie bizantină de excepţie, un obiect liturgic, cunoscută sub denumirea de „Steagul lui Ştefan cel Mare”, este exponatul lunii iulie la Muzeul Naţional de Istorie a României. Microexpoziţia este deschisă tuturor celor care vor să afle cum arată şi cum a fost recuperat acest artefact valoros.
„Steagul lui Ştefan cel Mare” este o broderie bizantină realizată în secolul al XV-lea. „Steagul liturgic are dimensiunile de 1,24 metri x 0,95 metri şi înfăţişează imaginea iconografică a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, socotit un simbol al biruinţei militare, ne spune istoricul Cornel Ilie. Iconografia şi încadrarea cronologică a piesei au creat iniţial confuzia că ar fi vorba despre un steag de luptă al voievodului Ştefan cel Mare, dar absenţa stemei Moldovei, caracteristică stindardelor militare, nu susţine ipoteza amintită.”
Broderia îl înfăţişează pe Sfântul Gheorghe aşezat pe un tron cu pernă roşie, „având genunchii uşor depărtaţi şi tălpile sprijinite pe un balaur înaripat cu trei capete.
În mâna dreaptă sfântul ţine mânerul unei spade şi în cea stângă vârful acesteia. Figura ovală a sfântului este încadrată de părul său buclat, iar pe cap acesta poartă o coroană cu nouă fleuroni, decorată cu pietre preţioase şi perle, susţinută de doi îngeri”. Îngerul din partea stângă ţine în mâna dreaptă o spadă, iar îngerul din partea dreaptă ţine în mâna stângă un scut. Sfântul Gheorghe poartă o tunică militară de culoare gri peste o cămaşă lungă de culoare verde, iar în picioare are sandale cu curele încrucişate pe gambe.
În colţurile din stânga şi dreapta sus este brodată o inscripţie în limba greacă: „Sfântul Gheorghe din Capadocia”. „Însă inscripţia nu pomeneşte faptul că steagul ar fi fost dăruit de voievodul Ştefan cel Mare Mănăstirii Zographou de la Athos, aşa cum se obişnuia în epocă. Broderia este realiza