MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
In mod normal, atat cresterea sensibilitatii la caldura, cat si hipersudoratia pot reprezenta simptome asociate hipertiroidismului, desi exista si alti factori care ar putea determina aceste manifestari - consumul de cafea, analgezice, scaderea nivelului de glucoza din sange (hipoglicemie), iminenta de infarct miocardic, distonie neuro-vegetativa etc. In alta ordine de idei, in cazul sotului dvs., este posibila o dereglare a mecanismelor termoreglarii sau, mai precis spus, a activitatii centrilor termoreglatori din hipotalamus.
Desi mecanismele termolizei (pierderea de caldura) se bazeaza mai ales pe procese fizice, de schimb termic intre organism si mediu, singurul mecanism termolitic eficient ramane evaporarea sudorii, fenomen care se manifesta pregnant in cazul sotului dvs. chiar si la temperaturi moderate (23-24C). Totodata, problemele cutanate pe care le acuza si care se manifesta la caldura si expunere la soare par a fi, si ele, rezultanta transpiratiei excesive, care lezeaza celulele de la suprafata pielii. Aceste celule lezate formeaza o bariera care blocheaza fluxul spre exterior al sudoratiei, transpiratia acumulandu-se sub piele. Ca urmare, se produce o eruptie cutanata, denumita miliaria rubra, termen medical pentru cea mai frecventa forma a eruptiei la caldura.
Mai trebuie amintit ca, in cazul in care transpiratia excesiva nu este un fenomen consecutiv efortului fizic, caldurii ambientale sau predispozitiei la transpiratie mai mare, caracteristica anumitor persoane, trebuie luat in calcul si faptul ca unele boli cronice (tuberculoza, bruceloza), bolile sangelui si bolile tumorale pot sta la originea excesului de sudoratie.
In consecinta, si mai ales pentru ca nu stiti incotro sa va indreptati, va sfatuiesc sa luati l