Printre manifestarile colaterale diabetului, care pun in pericol vederea, inima, creierul si rinichiul, la loc de frunte, prin gravitatea deosebita a suferintei, se afla lezarea membrelor inferioare.
Piciorul aflat in suferinta din cauza unor complicatii datorate diabetului zaharat netratat nu trebuie confundat cu piciorul ischemic, cauzat de arterita obliteranta aterosclerotica. Piciorul diabetic pastreaza tegumentele normal colorate, destul de calde, semne ce arata ca circulatia sangelui este inca pastrata, cu toate ca acesti bolnavi simt permanent ca au labele picioarelor reci.
Prin comparatie, piciorul ischemiat prin obturare arteritica este foarte palid (morbid), iar acesti bolnavi au senzatia ca le ia piciorul foc. Aceste precizari sunt necesare, pentru ca tratamentele sunt practic diferite. Fara un tratament adecvat si la timp, se ajunge - pentru salvarea vietii - la repetate amputatii. Diabetul de tip II (care nu necesita injectarea de insulina) reprezinta 90% din numarul bolnavilor diabetici, diabetul de tip I impunand injectarea zilnica a hormonului insulinic (descoperit in anul 1921 de savantul roman Paulescu). Din nefericire, diabetul se manifesta ca boala dupa multi ani, doar cand apar complicatii grave.
* Factorii de risc: obezitatea in tinerete, persoane cu greutate la nastere de peste 4 kg, gemeni, sedentari (indiferent de varsta), persoane de peste 40 de ani, lipsa alimentatiei la san in primul an si, nu in ultimul rand, riscul unei predispozitii genetice. A devenit alarmant faptul ca diabetul de tip II, cunoscut in trecut ca o boala a varstei a treia, a devenit in ultimele doua decenii mai frecvent la copii si tineri.
* Ce este piciorul diabetic? Este membrul inferior cu leziuni neurotrofice, ce dovedeste un diabet netratat corespunzator. Cantitatea marita de glucoza din sange are efecte toxice directe asupra unor structur