Berea este o băutură preferată de români în zilele toride de vară. Unele persoane beau bere pe timp de caniculă fiind convinse că aşa pot face faţă temperaturilor ridicate şi oferi organismului hidratarea de care are nevoie. Însă impresia de hidratare este una falsă.
"Persoanele care aleg să bea bere rece, crezând că băutura le va răcori, nu vor face altceva decât să se deshidrateze. Din cauza conţinutului de alcool, berea nu poate să ne hidrateze", atenţionează dr. Eduard Adamescu, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice la Institutul Nicolae Paulescu din Bucureşti.
Specialiştii spun că aceleaşi consecinţe le are consumul oricărui tip de alcool. "Alcoolul produce deshidratare, deoarece blochează eliberarea vasopresinei, adică a hormonului care inhibă eliminarea apei prin rinichi , iar urina va fi diluată şi eliminată în cantitate mare", explică dr. Mihaela Bilic, medic nutriţionist.
Potrivit unei cercetări realizate de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Heidelberg din Germania, alcoolul "se urcă la cap" în doar şase minute. Testele au arătat că, după consumul unei cantităţi de alcool echivalente cu trei pahare de bere sau cu două de vin (ori o alcoolemie de 0,05 la mie - nivel ce afectează capacitatea de a conduce un autovehicul), s-au produs nişte modificări în activitatea neuronilor.
Scannerele le-au permis cercetătorilor să observe micile schimbări ce survin în ţesutul celulelor nervoase. Spre exemplu, nivelul substanţelor chimice care protejează în mod normal celulele se reduce pe măsură ce creşte concentraţia de alcool.
"Alcoolul este consumat datorită efectului său de relaxare, al stării de bine pe care o induce, deci este un «anestezic» cerebral, dar care poate crea dependenţă. Consumaţi-l, deci, cu măsură", atrage atenţia dr. Bilic.
Berea este o băutură preferată de români în zilele toride de vară. Unele