Daca vrei sa te bucuri de puterea vindecatoare a capsunilor, atunci alege-le pe cele romanesti, chiar daca sunt mai mici si poate nu la fel de aratoase ca cele aduse de departe. Sunt mai parfumate si au un continut mai mare de nutrienti.
Capsunile, surse de antioxidati, mentin organismul tanar mai mult timp si-l feresc de boli degenerative de care nimeni nu-i scutit daca nu-si ia masuri sa le mai amane. De asemenea, capsunile ajuta la mentinerea glicemiei in limite normale pentru ca sunt sarace in zahar si calorii.
Nutritionistii spun despre capsuni ca sunt fructe de leac intr-o multime de boli, dar ca sa ne bucuram de proprietatile lor antivirale, antibacteriene si imunostimulatoare trebuie consumate ca atare, neprelucrate si fara adaosuri, zahar, frisca etc.
Capsunile scad nivelul colesterolului. Acidul ascorbic, lecitina, pectina si antioxidantii din compozitie scad nivelul colesterolului pentru ca au capacitatea de a ameliora circulatia sangelui si imbunatati musculatura inimii. O suta de grame de capsuni proaspete au doar 32 de calorii si 98% din necesarul zilnic de vitamina C.
Studiile recente confirma faptul ca aceste fructe, consumate proaspete, macar de trei ori pe saptamana, tin departe bolile cardiovasculare.
Cantitatea mare de vitamina C din compozitia capsunilor, dubla fata de aceeasi cantitate din portocale, mareste rezistenta organismului, ferindu-l de infectiile inerente verii precum enterocolita, bronsita provocata de aparatele de ventilatie ori alte raceli specifice anotimpului cald.
Fructoza, apa si fibrele alimentare din compozitie fac din capsuni un remediu excelent pentru o digestie normala. Consumate inaintea meselor, capsunile ajuta tranzitul intestinal, stimuleaza activitatea bilei si grabesc digerarea alimentelor. Semintele din capsuni au un continut ridicat de celuloza,