Intre 15 si 17 iulie, iesenii pot vizita gratuit Targul mestesugarilor rromi, de unde pot cumpara obiecte lucrate manual de rromii din toate colturile tarii. La eveniment iau parte rromi rudari, fierari, împletitori, caldarari, argintari si ceaunari din comune iesene, dar si din tara. Printre obiectele expuse la vanzare se numara bijuterii, ceaune, ibrice, mobilier, cosuri de rachita si lucruri decorative. Preturile difera, chiar daca produsele sunt aceleasi, dar majoritatea mestesugarilor sunt dispusi sa mai scada din cost. "Mai las din pret daca vad ca nu este sigur daca sa-l cumpere sau nu. Interesul meu este sa vand, nu sa-mi fac reclama", a spus Maria Papalet, mestesugar in lemn.
Cel mai mare succes il au bijutierii, care sunt asaltati de tinerele domnisoare dornice sa-si imbunatateasca cutiuta de bijuterii. Cerceii si inelele au preturile cele mai accesibile, dar toate depasesc suma de 20 de lei. Cea mai scumpa bijuterie ajunge la 250 de lei, fiind reprezentata de un colier cu trandafiri si pietre pretioase. Totusi, bijutierii nu sunt pe deplin multumiti de vanzari. "Noi cheltuim mult pe materialul din care confectionam bijuteriile. Pentru bijuteriile expuse la acest targ am cumparat material de 2.000 de lei, iar daca vanzarile merg bine, o sa mai scot inca pe atat. Au fost si vremuri mai bune, dar ce sa-i faci, asa-i viata", a spus Vili Constantin, bijutier.
Iesenii sunt incantati de obiectele de la targ si sunt multumiti de achizitiile facute. "Eu mi-am cumparat o pereche de cercei la un pret bun, dar dupa ce m-am targuit. Am platit pentru ei jumatate din pretul cerut initial", a declarat o cumparatoare.
Acest targ este ultima manifestare din cadrul atelierului itinerant Romano ButiQ si este un proiect finantat cu fonduri europene pentru promovarea meseriilor traditionale ale etniei.
Intre 15 si 17 iulie, iesenii pot vizit