Considerând că România - o ţară cu un nivel adecvat al siguranţei publice şi al pregătirii pentru dezastre şi alte situaţii limită - are prea mulţi pompieri, paramedici, jandarmi şi poliţişti, ministrul Internelor Traian Igaş s-a gândit să le reducă numărul. Consecinţele acestei aşa zise reforme nu vor întârzia să apară.
Din ediţia de luni a cotidianului Adevărul, cititorii acestuia au aflat că nu mai puţin de 315 infractori condamnaţi la închisoare de instanţele gălăţene sunt liberi să comită în continuare fărădelegi, fiind daţi în urmărire generală. De patru ori mai mulţi decât erau în urmă cu doi ani ! Unii dintre ei sunt criminali periculoşi ! Şi aceştia sunt doar cei ale căror pedepse au fost stabilite la Galaţi. Oare câţi or fi în toată ţara şi de câţi poliţişti ar fi nevoie pentru a-i prinde şi trimite după gratii ?
În vara lui 2009, un politist din comuna Oancea a comis o crimă pentru care, indiscutabil, nu există nicio justificare. Pe de altă parte însă, ceea ce nu se ştie este că el singur avea misiunea de a-i ţine la respect pe consătenii săi certaţi cu legea şi de a-i apăra pe ceilalţi, cinstiţi. Doar un poliţist pentru o comunitate cu 1500 de suflete, aflat non-stop în misiune. La un moment dat a clacat.
Acestea sunt doar două exemple care demonstrează că, sub pretextul reformei, Traian Igaş, ministrul Internelor, pune în pericol siguranţa publică reducând numărul poliţiştilor şi al jandarmilor pe fondul creşterii continue a infracţionalităţii şi criminalităţii.
Ca măsură reformatoare, numai în judeţul Galaţi, vor fi desfiinţate în jur de 61 de posturi comunale de poliţie, care, în opinia şefului Internelor, ar reprezenta „un lux" şi nu o necesitate.
În viziunea acestuia, un echipaj de poliţie pentru 12-13 comune, adică 35-40 de localităţi cu tot cu satele arondate, este suficient. Doar „leprele" din a