Majoritatea canalelor pluviale din centrul Zalăului sunt colmatate, motiv pentru care, în cazul unor precipitaţii abundente, străzile sunt inundate şi apa intră în canalizarea menajeră.
Această situaţie a fost constatată de prefectul Sălajului, Vegh Alexandru, care a atenţionat Primăria Zalău asupra faptului şi asupra necesităţii rezolvării problemei. De asemenea, în urma controalelor efectuate de Garda de Mediu şi de Sistemul de Gospodărire a Apelor Sălaj, s-a constatat necesitatea salubrizării Văii Zalăului pe raza municipiului şi eliminarea mirosului emanat de aceasta pe timpul sezonului cald. În acest scop, în următoarea perioadă, toate canalizările menajere care deversau direct în vale vor fi incluse în reţeaua de canalizare a oraşului.
Privitor la starea de salubritate a localităţilor Sălajului, a cursurilor de apă şi a căilor de comunicaţii, Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu a făcut verificări în teren şi a constatat nereguli, pentru care a aplicat os erie de sancţiuni administraţiilor locale. Astfel, inspectorii gărzii de mediu au aplicat 10 avertismente pentru depozitări necontrolate de deşeuri pe malurile cursurilor de apă, în zonele podurilor, podeţelor şi pe şanţurile pluviale, 26 de amenzi contravenţionale pentru nedepunerea la termen a declaraţiei la Administraţia Fondului de Mediu, opt avertismente pentru lipsa evidenţei gestiunii deşeurilor colectate selectiv, lipsa contractelor de predare a deşeurilor către un operator autorizat, lipsa punctelor de colectare selectivă a deşeurilor destinate vizitatorilor şi neinscripţionarea recipientelor pentru colectare selectivă. Pe de altă parte, directorul Gărzii de Mediu Sălaj, Csutak-Nagy Erzsebet, a subliniat faptul că toate primăriile din judeţ au încheiate contracte cu firme de salubrizare.