Luni, 18 iulie a.c., faimosul general David Petraeus va pune punct carierei sale militare, în cadrul ceremoniei de predare-primire a comenzii forţelor americane şi a celor ale NATO, dislocate în Afganistan. Comanda acestora va fi preluată de generalul-locotenent John Allen.
Surpriza comunicată opiniei publice – de către cel mai apropiat post TV, de oficialii de la Casa Albă, aici fiind vorba de ABC NEWS -, este că abia în cursul acestei veri, David Petraeus se va retrage din armată şi abia la începutul lunii septembrie se va instala în biroul directorului Agenţiei Centrale de Investigaţii/CIA.
Cum este privit Petraeus de jurnaliştii americani? Drept cel mai influent general al actualei generaţii de militari de carieră. În momentul de faţă are în subordine, pe tărâm afgan, 100.000 de combatanţi americani şi 47.000 din trupele aliate. După cum se ştie, prezenţa lui Kabul a fost generată de plecarea forţată, din postul respectiv, în luna iunie 2010, a generalului Stanley McChrystal, lucrat inteligent de contrainformaţiile militare, care ştiau că preşedintele Obama nu agreează un general care nu numai că nu a fost de acord cu viziunea sa privind Afganistanul, dar şi comenta negativ, de faţă cu subordonaţii, inexperienţa şefului statului american, în problemele tipice unui teatru de operaţiuni militare. În acest context, reproducerea de către revista „Rolling Stone” a unor remarci făcute de McChrystal şi în prezenţa unui ziarist (ofiţer acoperit), de la această publicaţie, controlată discret de CIA, nu a mai constituit decât pretextul public al unei măsuri, decise la Casa Albă, cu mult timp înainte.
Barack Obama “a împuşcat doi iepuri dintr-o lovitură”:
1. L-a “ras” pe nonconformistul general Stanley McChrystal, care a trecut apoi în rezervă, atenţionând astfel corpul generalilor americani că nu tolerează…”mârâiala” – termen lansat în dramaturgi