Opt tineri care făceau parte din reţeaua coordonată de Gabriel Munteanu, zis Grăsuţu, au fost arestaţi în noaptea de joi spre vineri de Tribunalul Dolj, alţi 16 inculpaţi fiind propuşi vineri pentru arestare de procurorii DIICOT Gorj
Nu mai puţin de 50 de persoane au fost reţinute, în baza unor ordonanţe emise de procurorii DIICOT din Craiova, Târgu Jiu şi Bucureşti, în urma anihilării grupărilor infracţionale de pe teritoriul României care se ocupau cu fraudele informatice pe site-urile de comerţ electronic, a anunţat vineri şeful Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa. În urma celor 117 percheziţii efectuate joi pe raza municipiilor Bucureşti, Craiova, Târgu Jiu, Timişoara, Râmnicu Vâlcea, Zimnicea, Alexandria, Reşiţa şi Piteşti, procurorii şi poliţiştii au ridicat 85 de calculatoare, sute de suporturi de date, 350 de carduri bancare, autoturisme, arme de foc, dar şi sume importante de bani.
Infractorii se dădeau drept militari americani
În cadrul unei conferinţe de presă organizate vineri la Bucureşti, la care au luat parte ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, reprezentanţi ai conducerii IGPR şi ai DIICOT, anchetatorii au descris modalitatea în care peste 1.000 de americani din toate statele SUA au căzut victime reţelelor româneşti.
Se pare că totul a început în 2009, când pe teritoriul SUA au apărut plângeri de la persoane care au găsit pe site-uri de licitaţii precum ebay şi Craiglist produse la preţuri foarte bune. Când au vrut să le cumpere, li s-a cerut să trimită un avans, iar unii au căzut în plasă şi au trimis chiar şi mii de dolari pentru produse care, aveau ei să afle mai târziu, nici măcar nu existau. Avansul era ridicat în SUA de complici, care trimiteau apoi în ţara noastră banii expediaţi de cei păcăliţi, utilizând servicii precum Western Union şi Money Gram.
Un rol-cheie în această reţea îl aveau licitatorii. A