"Locurile comune" este al doilea documentar dintr-o serie intitulată "Să-i trimitem acasă" realizat de doi regizori italieni.
Sara Marconi şi Francesco Mele fac o serie de documentare care prezintă poveştile unor ţigani români care locuiesc în mizerie, în colonii la marginea oraşului Torino sau romi integraţi în societatea italiană, scrie ziarul italian "La Stampa".
Filmarea a fost făcută într-o tabără de ţigani instalată abuziv pe câmpurile de la marginea oraşului Torino, în care trăiesc aproximativ 500 de persoane fără apă, lumină, sau condiţii igienice mininme.
"Povestea noastră este foarte dificilă de povestit. Am lăsat acasă toate persoanele dragi. Nu pot să povestesc este prea greu de povestit" , spune Ana Maria, 59 de ani.
În Italia aproximativ jumătate dintre romi au cetăţenie italiană, dintre aceştia cei mai mulţi provin din Bulgaria, 8,4%, şi din România, 8%.
"Sunt obişnuiţi să se mute dintr-un loc în altul, sunt nomazi", spun producătorii documentarului, în Europa, aprocimativ 85-90% din ei nu au locuri de muncă.
Zona din jurul tabere de ţigani este un depozit de gunoi. Mulţi rezidenţi din zonele limitrofe ale oraşlui Torino îşi aruncă gunoiul acolo.
În 2010, Asociaţia "Terra del Foco" în colaborare cu primăria din Torino au strâns aproximativ o mie de tone de gunoi din zonă, cu toate acestea 500 de suflete trăiesc aici.
„A fi nomad. Nu ştiu ce înţelegeţi voi prin nomazi. Nomad e unul care nu are ţară. Dar noi toţi avem o ţară. Deci toţi avem o ţară. În ţara noastră nu sunt condiţiile de bază pentru a trăi. Şi de aia voi ne numiţi nomazi. Dar un nomad e cel care nu are nicio ţară, niciun act de identitate, niciun document. Pentru voi suntem nomazi pentru că trăim în aceste condiţii mizerabile, de clasă joasă. Dar suntem şi noi oameni civilizaţi", povesteşte Constantin Suliman, 2