A pornit să descifreze tainele regnului vegetal încă de pe băncile liceului şi de atunci duce o luptă continuă pentru a conserva gustul legumelor autentice româneşti pentru generaţiile viitoare.
La numai 32 de ani, Eliza Teodorescu este doctor în horticultură şi se consideră norocoasă că i s-a oferit ocazia de a duce mai departe tradiţia de peste 50 de ani a cercetării horticole buzoiene.
A muncit din greu şi a reuşit să ajungă în elita cercetării româneşti relativ repede după absolvirea Universităţii de Ştiinţe Agronomice din Bucureşti, în 2003.“În facultate am făcut primele studii aprofundate despre cultura cartofului, care este un aliment de bază pentru noi românii. Acolo pot să spun că mi-am început cariera de cercetăror în adevăratul sens al cuvântului. A fost o perioadă de formare foarte complicată, pe care am depăşit-o cu ajutorul profesorilor”, povesteşte Eliza Teodorescu.
Lucrările din perioada masteratului şi apoi a doctoratului au recomandat-o pentru participarea la congrese şi sesiuni internaţionale de cercetare în domeniul horticulturii.
A participat la două mari congrese în horticultură, în Coreea, la Seul, în anul 2006 şi apoi la Lisabona, în anul 2010. Apoi a mai fost invitată şi la o sesiune internaţională de la Dubna, în Rusia, care a avut loc tot în 2006. Aici a prezentat mai multe lucrări ştiinţifice despre creşterea cartofilor timpurii şi a legumelor în solarii, realizate cu sprijinul profesorului pe care l-a avut ca îndrumător de doctorat, Victor Popescu. “Deşi aş fi putut rămâne ca cercetător într-un alt oraş mai mare, am preferat să mă întorc la Buzău ca să fiu aproape de familie. Mi s-a ivit această şansă în 2008, când a apărut un post la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Legumicolă din Buzău, un nume cu mare rezonanţă în horticultura românească. La Buzău am descoperit nişte oameni deosebiţi, pasio