Peste 100 de persoane, dintre care jurnalişti, reprezentanţi ai ONG-urilor afiliate la Acţiunea 2012, dar şi studenţi, au fost opriţi sâmbătă la graniţa Reni, în dreptul localităţii moldoveneşti Giurgiuleşti, de către vameşii ucraineni, fără ca aceştia să le dea prea multe explicaţii. Oficiali, jurnalişti, reprezentanţi ai unor ONG-uri, dar şi studenţi, toţi români şi moldoveni, se îndreptau spre Hagi Curda, unde s-a sfinţit prima biserică românească din Bugeac, astăzi regiunea Odesa (Ucraina), în locul celei demolate în perioada sovietică.
UPDATE 14.00 Slujba de sfinţire a lăcaşului religios din Hagi Curda s-a finalizat, evenimentul decurgând fără incidente la faţa locului.
UPDATE 13.30 Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că în urma demersurilor efectuate de Consulatul General al României de la Odesa, circa 130 de cetăţeni români, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai mass-media, au trecut frontiera cu Ucraina pentru a ajunge la Hagi Curda.
Ministerul mai arată că, în cazul a doi jurnalişti români, autorităţile ucrainene nu au permis accesul pe teritoriul ucrainean invocând interdicţia de acces în Ucraina, emisă anterior. MAE face demersuri pentru clarificarea situaţiei create.
UPDATE 12.20 Senatorul PDL Viorel Badea, preşedintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senat, care a organizat acest eveniment, a declarat că pentru rezolvarea problemelor a intervenit consulul general al României în Ucraina.
Nouă studenţi şi un jurnalist din Galaţi sunt blocaţi de două ore în Vama Reni, la intrare în Ucraina
"Trebuia să fie mai mulţi (participanţi la evenimentul de sfinţire a bisericii -n.r.), dar au fost autocare cu studenţi oprite . Au fost şi colegi ziarişti printre ei. Consulul nostru general este şi în acest moment la frontieră. Doamna consul general de la Odessa a fost permanent alături aici,