Căţărările sunt farmecul fiecărei ediţii din Marea Buclă. Anul acesta însă nu doar vârfurile spectaculoase din Pirinei sau din Alpi sunt spectaculoase, ci şi oraşele care găzduiesc sosirile din fiecare etapă. Astăzi, caravana Turului Franţei a ajuns la Lourdes, loc de pelerinaj pentru 6 milioane de oameni în fiecare an, veniţi să vadă unul dintre cele trei locuri din lume unde s-a arătat Fecioara Maria.
În fiecare seară, la ora 21:00, are loc o procesiune la care participă pelerinii. Atunci se recită sfântul Rozariu în mai multe limbi. Turiştii pot merge şi la bazinele cu apă binecuvântată. O baie acolo este semn al spălării de păcate şi o dovadă a credinţei în puterea vindecării de boli. La Lourdes slujesc şi doi preoţi din România, Mihai Percă şi Valerian Enăşcuţ, care servesc şi drept ghizi pentru românii care vin în pelerinaj la poalele Pirineilor.
În Franţa, doar Parisul are mai multe hoteluri. Turismul reprezintă baza economiei aici. Suvenirurile sunt o adevărată afacere. De la găleţi, umbrele, şepci şi tricouri până la gresie sau tapet, totul este branduit cu numele oraşului. Nu este genul de localitate în care se stinge lumina la ora zece seara. Ba din contră. Noaptea, circulaţia automobilelor este închisă în centrul oraşului pentru a le permite cârciumarilor să-şi întindă terasele cât mai larg. Acolo o să-i vezi mereu pe englezi cântând, după ce ziua s-au plimbat în linişte la Grota Massabielle.
Ciclismul are şi el minunile sale, iar una dintre ele s-a petrecut exact la Lourdes. Thor Hushovd, campion mondial, un sprinter veritabil, a câştigat o etapă dificilă, în care s-a pedalat pe Col d’Aubisque – 1.709 metri altitudine. El şi-a adjudecat victoria după ce în ultimii kilometri a recuperat întârzierea pe care o avea faţă de francezul Jeremy Roy. "Sunt dezamăgit. Mi-am dorit foarte mult săcâştig, dar nu am reuşit. Asta e. Am dat totul”, a