Lângă standul cu ochelari de soare găsim mereu o vânzătoare amabilă care să ne spună cu ce fel de rame ne stă cel mai bine, dar, din nefericire, lângă aceste standuri nu stă şi un specialist care să ne spună de ce fel de lentile au nevoie cu adevărat ochii noştri. Nu crezi? Iată ce spune medicul: "Ochiul uman este expus constant la UV-R, toxică atât de la lumina solară, cât şi din surse artificiale. Transmisia luminii prin ochi este fundamentală pentru funcţiile biologice unice de direcţionare a vederii. Expunerea la radiaţie ambientală intensă este foarte riscantă pentru un om cu vârsta de 40 de ani sau mai mult. Această expunere la radiaţii poate duce la scăderea vederii şi la orbire tranzitorie sau permanentă. Atât radiaţia UV-A, cât şi cea UV-B poate induce apariţia cataractei. Radiaţia UV este de asemenea factor de risc pentru copii, generând leziuni ale retinei."
Cum te apără lentilele?
Îndepărtarea acestor lungimi de undă din cadrul expunerii oculare reduce riscul de cataractă şi de fototraumatisme retiniene. O cale uşoară de a face acest lucru este prin purtarea de ochelari de soare care blochează radiaţii cu lungimi de undă mai mici de 400 nm - vei găsi pe lentila ochelarilor un marcaj "400".
"Din cauza geometriei ochiului, ochelarii de soare trebuie să fie curbaţi în jurul ochiului, pentru a preveni atingerea acestuia de către radiaţia UV reflectată", ne spune Dr. Andreea Ştefănescu. Într-adevăr, pentru unii nu este atât de fashion acest model de ramă, dar gândeşte-te la viaţa unui orb. Ai rezista măcar o zi în pielea lui? "Protecţie adiţională în cazul radiaţiilor este oferită de lentilele de contact (care absorb cantităţi semnificative de UV-R)", menţionează oftalmologul. Pentru a spori protecţia, poartă şi şepci sau pălării. Dar, atenţie, dacă porţi doar pălărie, dar nu şi ochelari de soare, nu vei fi protejat de lumina ambient