Mesajele şi deciziile liderilor Uniunii Europene nu au calmat „pieţele".Teama băncilor şi creditorilor privaţi ai Greciei că vor trebui să-şi asume pierderi a agravat situaţia Italiei, Spaniei şi altor economii din UE.
„Pieţele" nu vor să se supună directivelor liderilor europeni. Ca atare, preşedintele Consiliului European, dl. Herman Van Rompuy, i-a convocat la Bruxelles, în această săptămână, pe liderii statelor din zona Euro, pentru o reuniune de urgenţă care să decidă o soluţie la cea de-a doua tentativă de rezolvare a situaţiei din Grecia. În timpul scurs de la ultimul Consiliu European, când s-a propus ca sectorul privat să contribuie la ieşirea Greciei din criză, pieţele s-au inflamat atât în Europa cât şi global.
Teama băncilor şi creditorilor privaţi ai Greciei că vor trebui să-şi asume pierderi, ca urmare a initiaţivei Consiliului, a agravat situaţia Italiei, Spaniei şi altor economii din Uniunea Europeană şi au pus pe jar economiile altor regiuni. Aceasta deoarece mesajele transmise pieţelor de dezbaterile din zona Euro au fost de neunitate şi incertitudine. Comisia Europeană a dovedit că trece imediat la aplicarea planului de sprijinire a redresării Greciei (în 15 iulie a.c. s-a decis injectarea mai rapidă a fondurilor de coeziune în economia elenă, pentru crearea de noi locuri de muncă şi repornirea economiei), dar nici semnalul investirii mai accelerate a fondurilor europene alocate Greciei nu a calmat spasmele pieţelor.
Chiar şi „partenerul" Uniunii Europene şi Băncii Centrale Europene în efortul soluţionării crizei datoriilor din zona Euro - am numit Fondul Monetar Internaţional - constată acum că răspunsul Europei a fost „insuficient". Un oficial al instituţiei internaţionale financiare amintite spunea, zilele trecute, că ceea ce se doreşte şi ceea ce de fapt lipseşte, este „o soluţie europeană la o problemă europeană". Şi, continuă