Guvernul din Ungaria a anuntat ca pregateste introducerea, de la 1 ianuarie 2012, a unei taxe pe produsele fast-food, menita a descuraja consumul de alimente considerate nesanatoase. In Romania a existat o initiativa similara, care insa a fost ingropata in sertare de interesele marilor jucatori.
Dupa taxa pe banci si cea pe supraprofit, ungurii au gasit o noua metoda de a face rost de bani la buget si a incerca sa protejeze sanatatea populatiei. Vor taxa alimentele cu continut mare de zahar si sare, de la bauturile racoritoare carbogazoase la sucuri la ceaiuri si energizante, inghetate, chipsuri, snaks-uri si alte produse sarate, in genul saleurilor si supelor instant.
Alimentele vor fi impozitate in functie de cantitatea de zahar sau sare din produs. Bauturile energizante vor fi taxate, de exemplu, cu 200 forinti/litru.
"Starea de sanatate a populatiei este extrem de proasta in comparatie cu media europeana. Avem un numar alarmant de bolnavi de inima si de cancer. Si chiar in randul copiilor, au devenit alarmante cazurile de obezitate. Acesta sunt motivele pentru care vom introduce aceasta taxa’, a declarat Anna Nagy, purtatorul de cuvant al Guvernului.
Statul spera sa stranga anual, de pe urma taxei, 30 miliarde de forinti, echivalentul a 74 milioane de euro.
Si in Romania, Ministerul Sanatatii a lansat, anul trecut, o initiativa similara. A fost realizat chiar un proiect de lege, publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii, care prevedea ca taxa pe fast food, similara taxei de viciu, urma sa fie achitata de toate persoanele juridice care produc, importa sau prepara alimente nerecomandate cu continut crescut de sare, grasimi, zahar, cu aditivi alimentari, de la produsele tip fast-food, produse de patiserie-cofetarie, snacksuri si chipsuri pana la bauturi racoritoare cu exceptia apei plate imbuteliate sau ape