Ministerul chinez de Externe l-a convocat pe Robert Wang, numărul doi în cadrul ambasadei Statelor Unite la Beijing, pentru a-i comunica nemulţumirea provocată de primirea lui Dalai Lama de către preşedintele Barack Obama.
„Un astfel de amestec grosolan în afacerile interne ale Chinei răneşte sentimentele poporului chinez şi aduce atingere relaţiilor sino-americane", se arată într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe, Ma Zhaoxu. „Cerem părţii americane să ia în serios preocupările Chinei şi să ia imediat măsuri pentru a înlătura impactul nefact" al acestui eveniment asupra relaţiilor bilaterale dintre cele mai puternice economii ale lumii, mai scrie în comunicatul ce condamnă sprijinul internaţional pentru forţele separatiste anti-chineze care pledează pentru independenţa Tibetului. De altfel, autorităţile de la Beijing i-au cerut preşedintelui SUA să renunţe la decizia de a se întâlni sâmbătă cu liderul spiritual al tibetanilor, apreciind că Washingtonul pune astfel sub semnul întrebării integritatea teritorială a Chinei.
Întrevederea dintre Barack Obama şi Dalai Lama a durat 45 de minute, timp în care preşedintele şi-a reafirmat „sprijinul puternic pentru păstrarea tradiţiilor lingvistice, culturale şi religioase ale Tibetului şi ale tibetanilor din întreaga lume", după cum a anunţat Casa Albă. Totodată, Obama a subliniat încă o dată că Statele Unite consideră Tibetul ca fiind parte a Chinei şi că încurajează dialogul direct pentru a găsi o soluţie la neînţelegerile de durată dintre cele două părţi.
Hillary, la Shenzhen
Autorităţile chineze îl caracterizează de mult timp pe Dalai Lama drept un „separatist", cu toate că liderul spiritual aflat în exil a spus de nenumărate ori că scopul lui este un Tibet autonom, şi nu unul independent. În general, Beijingul ia măsuri după ce liderii politici ai unor ţări se