Domnul Iosif e suparat ca n-a primit toti banii promisi de la Bucuresti, pentru un festival. Domnul Florin vrea un sediu, ba chiar doua, pentru romanii din Stuttgart. 500.000 de euro, 1 milion, acolo. Domnul Lucian ar vrea sa se interzica, cumva, de la Capitala, expresiile triviale din mass-media romaneasca. Cei trei domni lucreaza, de-o vreme, la imaginea Romaniei in strainatate. Li se alatura, cu mult entuziasm tineresc, cativa studenti romani ajunsi in sudul Germaniei. Intalnirea cu delegatii diasporei a devenit un punct aproape obligatoriu, in vizitele oficialilor romani peste granite. Ce se vrea si ce se poate? Dialogul devine din ce in ce mai interesant.
Desi fusese initial anuntat ca prezent, ministrul de externe Teodor Baconschi n-a condus delegatia romaneasca de la Stuttgart, in 11 iulie. In locul sau a venit Doru Costea, secretar de stat pentru afaceri globale din cadrul MAE, insotit de ambasadorul Romaniei la Berlin, Lazar Comanescu, si consulul general de la Munchen, Brandusa Predescu. Reuniunea cu reprezentantii diasporei a avut loc la sediul L-Bank, unde se afla si Consulatul Onorific al Romaniei de la Stuttgart. Consulul onorific Dr. Manfred Schmitz a vorbit in deschidere, incheind cu cateva cuvinte romanesti: "Totul va fi bine!"
Intr-adevar: germani, ca si romani loviti de criza, cu totii speram sa fie asa. Germania s-a recules dupa criza cel mai repede, dintre tarile europene, reluandu-si cresterea economica "in pas de mars". Intre tarile Europei, Germania e o inspiratie si o sansa, pentru romani. Nu doar numarul celor care vin aici si lucreaza, legal sau ilegal, a crescut simtitor in ultimii ani. La nivel institutionalizat, al cooperarilor economice si culturale, par sa se fi facut importanti pasi, mai ales cu cele doua landuri sudice ale Germaniei, Bavaria si Baden-Wurttemberg.
Proiecte cu nemtii
In dimineata zilei