Arborele din județul Neamț este o mărturie vie a existenţei codrilor seculari pe aceste locuri. Oamenii de ştiinţă spun că stejarul are circa 200 de ani, dar localnicii sunt convinşi că e de pe vremea lui Ştefan cel Mare.
Printre puţinii arbori declaraţi monumente ale naturii în judeţul Neamţ se numără un stejar secular din localitatea Borniş, comuna Dragomireşti. Oficial, copacul are vreo 200 de ani, dar localnicii cred că e mult mai bătrân, de pe vremea lui Ştefan cel Mare.
„Stejarul este de pe timpul lui Ştefan cel Mare, aşa vorbeşte toată lumea. Pe la 1870 era tot aşa“, spune, convins, Neculai Burduja, un bornişean revenit de 11 ani în sat după ce a fost asistent medical în Iaşi.
Înconjurat de legende
Stejarul se înalţă la marginea unui drum de ţară, lângă o cârciumă în care cei care au mai rămas prin sat se întâlnesc şi deapănă amintiri.
Asistentul medical pensionar ne spune că localitatea, mândră înainte de colectivizare, cu oameni gospodari, proprietari de pământuri îndestulătoare, mai are acum circa 60 de familii, în care, oficial, sunt 118 persoane cu drept de vot. „Dintre acestea, multe au plecat însă la muncă prin alte părţi. Acum, vârsta medie depăşeşte 70 de ani“, apreciază Neculai Burduja.Specialiştii spun că stejarul are circa 25 de metri înălţime, diametrul trunchiului este de 1,4 metri, iar al coroanei de circa 15 metri.
Mărturie a vremurilor în care ţinutul era acoperit de păduri seculare, stejarul este privit cu mult respect de localnici şi a dat naştere unor legende. „În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, un localnic tembel a tăiat una din cele două ramuri ale copacului şi a încărcat nouă care de lemne, de unde i s-a tras şi o boală. Acum stejarul s-a refăcut, dar partea de la deal se observă şi că e mai puţin rămuroasă“, ne explică Neculai Burduja. Bărbatul este mândru că un frate de-al tatălui său, Const