Încă de la începutul anilor '90 românii au pornit într-o cursă pentru a şterge istoria. Fabrici, monumente, case, clădiri, staţiuni şi uneori oraşe întregi au fost distruse fără milă din motive economice, politice sau doar din prostie.
În goana după nou şi modern, mulţi dintre români au uitat ce înseamnă tradiţia, istoria şi mândria unei naţiuni.
adevarul.ro lansează campania "Demolarea României". Timp de o saptămână vă vom pune la curent cu starea unora din cele mai importante clădiri din marile oraşe din ţară care din nepăsare au ajuns în paragină.
Citeşte şi:
Centrul vechi al Capitalei pierdut în mizerie, zgomot şi goana după bani
După 21 de ani de la căderea comunismului în România procesele de retrocedare nu s-au încheiat încă. Proprietarii au obligaţia de a se implica în restaurarea şi conservarea caselor monument, însă cei mai mulţi nu au mijloacele necesare. Odată vândute, casele-monument sunt sortite demolării.
Dacă în străinătate chiar şi cea mai mică piatră are valoare istorică si este păstrată, întreţinută şi pormovată turistic. În România, cele mai importante clădiri se confundă cu ruine.
adevarul.ro trage un semnal de alarmă autorităţilor şi românilor deopotrivă că o ţară fără identitate naţională, nu poate exista în timp. Iar mare parte a imobilelor cu valoare istorică din România se ruinează pe zi ce trece.
Administraţiile locale asistă nepăsătoare la degradarea acestor clădiri cu valoare de patrimoniu şi de-a lungul anilor nu au mai investit un leu în lucrări de reparaţii, întreţinere sau consolidare.
În următoarele zile pe adevarul.ro veţi putea citi despre starea unora din cele mai importante clădiri şi monumente din Timişoara, Reşiţa, IAşi, Arad şi Craiova. Iată mai jos despre ce e vorba.
TIMISOARA Clădirile istorice neîngrijite: urâte şi periculoase pentr