Oraşul de pe Someş nu ar avea nicio şansă dacă ar concura cu San Sebastian şi Wroclaw, localităţi ce au câştigat competiţia pentru 2016.
Constantin Chiriac, unul dintre experţii europeni care aleg capitalele culturale europene, critică lipsa de viziune a administraţiei clujene în ceea ce priveşte dezvoltarea culturală.
Cluj-Napoca aspiră să devină Capitală Culturală Europeană (CCE) în 2020.Reuşita depinde de capacitatea administraţiei locale de a pune la punct, cât mai repede, o strategie culturală competitivă. „Aşa cum stau lucrurile în momentul de faţă, nici Clujul şi nici alt oraş din ţară nu pot concura cu oraşele europene care deja şi-au adjudecat această titulatură", a declarat Constantin Chiriac, membru al comitetului de desemnare a Capitalelor Culturale Europene şi cel care a iniţiat şi a derulat proiectul „Sibiu-Capitală Culturală Europeană 2007".
Clujul mai are de învăţat de la oraşele San Sebastian şi Wroclaw, capitale culturale europene în 2016. Click pe poze pentru a vedea imagini din cele trei oraşe.
Cele două oraşe desemnate să fie capitale culturale europene în 2016, Donostia-San Sebastian din Spania şi Wroclaw din Polonia, sunt, ca ofertă culturală, cu mult peste oricare oraş din ţara noastră. „Dacă ar fi o competiţie fairplay, la nivel european, niciun oraş din România nu ar avea vreo şansă", a explicat Constantin Chiriac.
„Dacă ar fi o competiţie fairplay, la nivel european, niciun oraş din România nu ar avea vreo şansă", a declarat Constantin Chiriac. Totuşi, spune el, România va fi luată în considerare. Programele propuse de cele două oraşe, spune acesta, sunt greu de egalat. „Selecţia a fost una extreme de riguroasă. În Polonia au fost 14 oraşe care au candidat, iar în Spania 16", a precizat expertul.
Wroclaw, oraşul cu 19 muzee
Wroclaw, după cum îl descrie chiar Chiriac