Ministerul maghiar al Apărării se va implica în organizarea taberelor de muncă de pe şantierele patriei. În cadrul acestui proiect, armata ungară îşi va pune la dispoziţie cunoştinţele organizatorice şi mijloacele logistice.
Parlamentul ungar a votat, în urmă cu câteva zile, o nouă lege a apărării, cu o serie de modificări faţă de cea din 1993. Într-un interviu acordat agenţiei MTI, ministrul apărării, Csaba Hende, a arătat că au intervenit schimbări în ce priveşte sarcinile armatei: ea va păzi coroana Sfântului Ştefan, are obligaţia de a reface şi întreţine mormintele militarilor iar în viitor va participa la programul de stat privind lucrările publice.
„Armata are mijloace de transport, corturi, bucătării mobile şi dispune de cunoştinţe organizatorice şi logistice care vor face posibilă această adevărată operaţiune militară", a spus ministrul. Astfel, armata se alătură Ministerului de Interne şi Ordine Publică, însărcinată cu administrarea acestui proiect Guvernul Orban a decis să-i folosească pe şomeri la lucrări publice de mare anvergură cum ar fi construirea de diguri, rezervoare, împăduriri unde ar fi nevoie de mii de muncitori.
Participarea la aceste munci este o condiţie pentru plata ajutoarelor sociale. Chiar dacă nu s-a formulat în mod explicit, romii sunt primii vizaţi de această măsură, în condiţiile în care în zonele locuite de ei se înregistrează cel mai mare şomaj. Primele localităţi în care urmează să fie testat programul sunt cinci comune din judeţul Heves, una dintre ele devenind cunoscută din cauza conflictului dintre romi şi o organizaţie paramilitară.. Ministrul apărării a precizat că armata va interveni numai dacă, din cauza distanţei mari de la locul de origine a muncitorilor, se va impune organizarea unor tabere de muncă, Supravegherea lor va reveni poliţiştilor pensionaţi anticipat cărora, potrivit noii legislaţii, li s