Alpinist pasionat, zălăuanul Lorinczi Csaba a cucerit masivul Kilimanjaro din Africa (vârful Uhuru Peak, 5.895 metri) şi vârful Mont Blanc (4810 metri), cel mai înalt din Europa. Spune că, în ciuda extremelor dificultăţi, muntele te faci să te simţi împlinit, liniştit şi să te cunoşti pe tine însuţi.
În 2008, Csaba şi încă doi băieţi au fost primii zălăuani care au ajuns pe vârful Mont Blanc. Vârful Uhuru Peak din Tanzania, cel mai înalt punct de pe continentul african, l-a cucerit, împreună cu trei români din Mediaş, în anul 2010.
Creierul se micşorează
Csaba povesteşte cum, după o anumită altitudine, devine extrem de greu să mai înaintezi, deoarece, spune el, aerul e atât de rarefiat încât nu mai ai ce să respiri. „De la 4000 de metri, creierul se micşorează, nu mai poţi respira, ai senzaţii de vomă. În Kilimanjaro este diferit de Mont Blanc. Mont Blanc e un gheţar, în schim în Kilimanjaro este foarte cald până pe la 1800 de metri. Până pe la 2800 aerul e foarte uscat, iar după 3000 nu mai există nici faună nici floră, doar stânci şi lavă uscată. Dacă nu faci aclimatizare, capul te doare foarte rău”, povesteşte alpinistul. Aclimatizarea înseamnă, conform spuselor sale, urcarea până la o anumită altitudine şi întoarcerea pe aceeaşi cale până la un punct la care organismul îşi reia funcţiile normale. „Cobori o altitudine de circa 400 de metri. Dar aceşti 400 de metri nu sunt liniari, ei pot însemna 20 de kilometri”, spune Csaba.
Csaba spune că alpinismul este un hobby, însă unul foarte puternic. Spune că a ajuns să practice acest sport după ce, mergând o dată pe munte, a simţit că îşi găseşte liniştea acolo. Liniştea şi alte sentimente, pentru care merită să îţi asumi anumite riscuri.
Pe munte mor oameni
„Pe Mont Blanc muriseră oameni cu o zi înainte să ajungem noi. Iar în Africa, i-am văzut pe unii aduşi pe b