Zona euro trebuie să decidă în zilele următoare asupra unui nou plan de salvare a Greciei, care ar putea include şi răscumpărarea datoriei ţării. Joi urmează să aibă loc o întâlnire la vârf a conducătorilor din zona euro, pentru a evita o extindere periculoasă a crizei datoriei, relatează AFP.
'Trebuie ca Europa să se trezească', a spus premierul grec, Giorgos Papandreou, într-un interviu apărut duminică în cotidianul Kathimerini. 'Suntem pe cale să ajungem la o soluţie pentru a da un răgaz pe termen lung datoriei' ţării, a adăugat el, înaintea negocierilor dificile de joi.
Momentul este de mare importanţă, după o săptămână grea pe pieţe, care a pus în evidenţă riscurile de contaminare care ameninţă Italia, a treia economie a zonei. Roma, sub presiune, a adoptat într-un timp record un plan de austeritate, în care reducerea cheltuielilor este de 48 de miliarde de euro.
Atenţia pieţelor a fost oarecum deturnată de cealaltă criză a datoriei, izbucnită în Statele Unite, ţara riscând să ajungă în incapacitate de plată până pe 2 august, dacă nu se va încheia un acord politic care să permită ridicarea limitei legale a datoriei publice.
O nouă situaţie tulbure poate apărea însă dacă problema care stă la baza recentei crize nu se rezolvă: stabilirea celui de-al doilea plan de susţinere a Greciei - cea mai slabă verigă a uniunii monetare -, de mărime similară cu primul, de 110 miliarde de euro, care s-au dovedit a fi insuficienţi.
Martine Aubry, candidată la alegerile primare du partea Partidului socialist francez la prezidenţialele din 2012, a indicat sâmbătă 'un risc de explozie a monedei euro'. 'Dacă trei sau patru ţări, printre care Italia, sunt afectate, euro nu va mai exista', a avertizat ea.
Joi, la Bruxelles, este programată o reuniune a conducătorilor din ţările zonei euro, care se vor pune de ac