Pe piaţa muncii din Bănie se caută sudori şi strungari, meserii care nu se şcolarizează. Elevii de liceu învaţă însă să devină poştaşi sau hidrometeorologi.
Planurile de şcolarizare întocmite de directori şi inspectorii şcolari nu au în vedere cerinţele de pe piaţa muncii. O dovedesc clasele de tehnicieni în activităţi de poştă şi tehnicieni hidrometeorologi, pe care Inspectoratul Şcolar Judeţean le-a aprobat anul acesta fără să crâcnească. În timp ce inspectorii susţin că, în general, ofertele la specializări sunt cele cerute de piaţa muncii, patronii doljeni spun că sunt nevoiţi să îşi facă propriile programe de formare profesională.
Craiova duce o lipsă acută de sudori şi companiile au ajuns să îşi şcolarizeze singure angajaţii. În licee, meseria nu se mai regăseşte demult printre specializări, aşa că patronii au luat elevi de pe băncile unităţilor de învăţământ, pe care îi califică. „La elevi mergem şi ne prezentăm oferta. Fac practică la noi şi după ce termină liceul îi şcolarizăm un an-doi. Pentru asta primesc bani. Aşa am reuşit să şcolarizăm sudori pentru noi, pentru Ford sau Elpreco. Noi am angaja sudori şi operatori pe maşini cu comandă numerică oricâţi, dar nu găsim“, ne-a declarat omul de afaceri Constantin Popeci, de la Uzina Popeci Utilaj Greu, care organizează periodic cursuri.
Reprezentanţii ISJ Dolj susţin că meseriile de tipul acestea necesită un nivel 2 de calificare şi, la momentul acesta, sistemul de învăţământ românesc nu are o bază de la care să se poată pleca. "Sperăm că, odată cu introducerea învăţământului de nouă ani, aceste meserii să fie şcolarizate din nou",a spus Aurelia Iliuţă, inspector şcolar în cadrul ISJ Dolj.
Vezi o analiză complexă a modului în care planurile de şcolarizare se îmbină cu cerinţa de pe piaţa muncii în săptămânalul „ads“ Craiova. Ziarul se găseşte la toate chioşcurile din Cetatea Banilor