În timp ce depozitele bancare își micșorează tot mai mult randamentele, bursa rămâne pe plus la jumătatea anului, după ce scăderile din trimestrul al doilea nu au reușit să „acopere“ integral creșterile din primele trei luni. Iar prognozele pentru restul anului sunt pozitive, cu așteptări de aprecieri semnificative.
Cum-necum, s-a încheiat și prima jumătate a anului. Cu ceva vești bune din interior (ieșirea tehnică din recesiune, creșterea industriei și a exporturilor) și unele mai proaste din exterior (criza Greciei, a datoriilor suverane, turbulențe sociale puternice și catastrofe naturale). Acum ne putem întreba dacă am găsit cele mai bune modalități de economisire și, mai ales, în ce să ne păstrăm banii în continuare.
Odată cu ușoara revenire a economiei, care indică mai degrabă o stabilizare, şi nu sfârşitul crizei, dobânzile bancare au început să scadă. Banca Națională a României (BNR) a dat tonul prin reducerea dobânzii de politică monetară, rămasă, în ultimele luni, la 6,25%. Micșorarea dobânzii BNR a fost „bruiată“ de rata anualizată a inflației, cea mai mare din Europa, de 8,4%. Totuși, în partea a doua a anului, se aşteaptă ca inflaţia să scadă semnificativ, principalul motiv fiind efectul de bază, adică nivelul ridicat din a doua parte din 2010 (după majorarea TVA).
Problema scăderii dobânzilor este că randamentele depozitelor bancare au devenit real negative. Pe lângă nivelul inflației, mai mare decât dobânda oferită, câștigul este diminuat și de impozitul de 16% aferent „profitului“.
BVB a crescut mai puțin decât NYSE
Evoluția mai mult negativă din al doilea trimestru a afectat și piața de capital. Cu toate acestea, primele șase luni au fost încheiate pe plus datorită creșterilor din primul trimestru. Inclusiv indicele BET-FI, care urmărește evoluția societăților de investiții financiare și a Fondului Proprietatea, a ră