Preţurile bunurilor şi serviciilor fluctuează mereu, dar când schimbarea este prea mare, efectul poate şoca întreaga economie. Indicele preţurilor de consum (IPC), cel mai important indicator al evoluţiei preţurilor, indică dacă economia trece printr-un episod de inflaţie, deflaţie sau stagflaţie. Sursa: ADRIAN PÎCLIŞAN
Este un reper important pentru întreaga economie. De exemplu, banca centrală ia deciziile care privesc dobânda cheie (care la rândul său influenţează nivelul dobânzilor la depozitele şi creditele în lei) în funcţie de evoluţia acestui indicator.
Cum se calculează indicele preţurilor de consum
Institutul Naţional de Statistică anunţă în fiecare lună nivelul inflaţiei, în special pe două componente: inflaţia anuală, care indică nivelul de creştere al preţurilor din luna respectivă raportat la aceeaşi lună a anului trecut şi inflaţia lunară, care indică nivelul creşterii preţurilor raportat la luna anterioară.
Indicele preţurilor de consum este calculat în funcţie de un coş de consum a cărui componenţă se stabileşte în funcţie de comportamentul de consum al populaţiei. Informaţia privind obiceiul de consum este colectată prin intervievarea consumatorilor.
În Statele Unite ale Americii, care are unul din cele mai evaluate sisteme de calcul ale IPC, acest coş este format din opt categorii de bunuri şi servicii: alimente şi băuturi, casă, îmbrăcăminte, transport, îngrijire medicală, timp liber, educaţie şi comunicare şi alte bunuri şi servicii. De asemenea, preţurile a 80.000 de produse incluse în coşul de consum sunt colectate lunar de la mii de magazine şi furnizori de servicii.
Ce spune inflaţia despre o economie
Extremele inflaţiei şi deflaţiei sunt foarte dăunătoare pentru o economie, cea de-a doua variantă fiind mai puţin cunoscută.
Ne putem gândi la deflaţie, de