Grupul Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Roșia Montană (GIMPCRM) a adresat o scrisoare deschisă ministrului Culturii, Kelemen Hunor, primului ministru prin care “respinge presiunile publice exercitate asupra Comisiei Naționale de Arheologie și Ministerului Culturii, în legătură cu decizia acestor instituții de a acorda certificatul de descărcare de sarcină arheologică în Masivul Cârnic din Roșia Montană”.
GIMPCRM susţine că reluarea mineritului în Roșia Montană este singura oportunitate reală pentru salvarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural al zonei.
“Membrii GIMPCRM constată că pozițiile critice la adresa instituțiilor menționate, precum și cu privire la calitatea documentelor și rapoartelor de săpătură arheologică, care au stat la baza acestei decizii legale, vin din partea unor oameni care nu au participat la săpăturile arheologice de salvare din Masivul Cârnic și, deci, nu se află în directă cunoștință de cauză. Considerăm că orice discuție întemeiată, cu privire la hotărârea Comisiei Naționale de Arheologie, trebuie să pornească de la o cunoaștere amănunțită a materialului prezentat, care a stat la baza deciziei acestei instituții”, se arată în scrisoarea deschisă GIMPCRM.
Academicienii care sunt membri ai Grupului susţin că suma de 70 de milioane de euro alocată de RMGC drept buget pentru patrimoniul cultural al zonei reprezintă o investiţie fără precedent şi va asigura salvarea obiectivelor care altfel s-ar degrada până la dispariţie.
“Considerăm că pozițiile critice la adresa Ministerului Culturii, argumentate emoțional, atacă persoane și nu se referă la standardele științifice și nici la calitatea profesională a cercetărilor din Masivul Cârnic. Cei care doresc oprirea proiectului de dezvoltare inițiat de compania minieră și resping politicile culturale propuse de aceasta, elaborate cu ajutorul