Doru Pintilie a fost legat mereu de numele domnitorului care a unit Principatele Române. A învăţat la Şcoala „Al. I. Cuza“, unde primea rolul principal în sceneta „Cuza Vodă şi Unirea“, locuieşte în reşedinţa lui Cuza, pe care a salvat-o după un incendiu de pe 24 ianuarie, iar coincidenţele continuă.
Totul a început în urmă cu 46 de ani, când băcăuanul Doru Pintilie (53 ani) a fost înscris în clasa I la Şcoala Generală „Alexandru Ioan Cuza“, din municipiul Bacău. „În clasa a III-a şi apoi şi în clasa a IV-a, la 24 ianuarie, se făceau serbări. Ei bine, eu, de fiecare dată am jucat în «Cuza Vodă şi Unirea» şi am interpretat rolul principal“, povesteşte băcăuanul.
Câţiva ani mai târziu şi-a dat seamna că acest nume îl urmărea de fapt de mai multă vreme. „Tatăl meu este originar din comuna Alexandru Ioan Cuza, judeţul Iaşi, iar soacra mea este din comuna Cuza, judeţul Botoşani“, mai spune Pintilie. Nici la liceu nu a scăpat de acest nume. În acea perioadă s-a mutat cu familia pe strada Cuza Vodă, din Bacău, unde locuieşte şi azi, în casa de reşedinţă a domnitorului. Istoricii spun că acesta nu a locuit niciodată aici, dar că se oprea de multe ori când trecea de la Iaşi la Bucureşti şi discuta cu oamenii. De imobil îl leagă amintiri plăcute şi tulburi în acelaşi timp.
„Mi se spune Doru Cuza“
„În 1987, întâmplător, am devenit atletul unei cauze nobile. Salvarea de la demolare a reşedinţei lui Cuza. La vremea respectivă, în casa în care eu locuiesc acum, stătea mama mea. Pe 24 ianuarie a izbucnit un incendiu care a distrus imobilul în mare parte. Imediat autorităţile au propus demolarea casei“, îşi aminteşte Doru Pintilie.
Nu a vrut să fie martorul unei asemenea acţiuni şi nici să stea cu mâinile în sân aşa că a căutat soluţii pentru salvarea reşedinţei de la distrugere. „M-am dus direct la Eugen Şendrea şi i-am propus să facem toate demersuril