Depedenta tot mai mare a Germaniei, care urmeaza sa renunte la sectorul nuclear in maxim zece ani, de zacamintele de energii fosile ale Rusiei se va afla in centrul discutiilor interguvernamentale biletarele de luni si marti, relateaza AFP
O mare parte ministrilor cancelarului german Angela Merkel si a predintelui rus Dmitri Medvedev, alaturi de importante delegatii economice, se vor reuni in a 13-a intalnire anuala la Hanovra (nord).
Aceste consultari au fost lansate pentru aprofundarea legaturilor economice bilaterale dar si-au propus si modernizarea Rusiei post-sovietice.
Joi a fost anuntata o apropiere intre gigantul Gazprom, controlat de Kremlin, si numarul doi in sectorul energetic german, RWE, in ceea ce priveste centralele termice din Europa.
Intrebat despre o eventuala sustinere a guvernului asupra acestui tip de aliante, cu scopul de a atenua inchiderea reactoarelor nucleare germane, purtatorul de cuvant al cancelarului, Steffen Seibert, a replicat ca doar societatile comerciale sunt responsabile de strategia lor.
El a recunoscut totusi ca "noi centrale, in special pe gaz, vor fi necesare" pentru a compensa cota de circa 22% din consumul electric german produs de cele noua reactoare nucleare aflate inca in activitate.
Franta, Marea Britanie si SUA nu vad cu ochi buni apropierea Germaniei de Rusiei
Potrivit saptamanalului Die Zeit, partenerii Germaniei, in primul rand Franta, Marea Britanie si Statele Unite, care s-au declarat deja sceptici in ceea ce priveste abandonarea energiei nucleare, nu vad cu ochi buni aceasta apropiere germano-rusa.
Summitul va debuta cu un dineu informal intre Angela Merkel si Dmitri Medvedev, luni seara, consultarile propriu-zise urmand a incepe marti.
Peste zece acorduri de cooperare economica si pe probleme de mediu vor fi semnate.
@N_P