Viitorul economic al planetei, pe termen scurt, se învârte în jurul datei de 2 august, când expiră termenul limită pâna la care Congresul american trebuie să majoreze plafonul de îndatorare, astfel încât SUA să nu intre în incapacitate de plată.
Dacă Congresul nu va vota majorarea plafonului datoriei publice de la nivelul actual de 14.300 de miliarde de dolari (exact cât valoarea PIB), atunci banca centrală a SUA, Fed, va începe să plătească mai întâi datoriile statului către investitori, fiind astfel posibil ca statul american să fie în imposibilitatea de a plăti pensiile şi salariile, de exemplu.
Miercuri seară a avut loc o nouă întâlnire între democraţi şi republicani privind majorarea plafonului de îndatorare, întâlnire la care a participat, de data aceasta, şi preşedintele SUA, Barack Obama.
Obama s-a ridicat de la masa negocierilor: "Niciun preşedinte, nici Ronald Reagan, nu ar participa la astfel de negocieri"
Unul dintre liderii republicanilor, Eric Cantor, a declarat la finalul întâlnirii că Obama, după ce a văzut că discuţiile nu au o finalitate concretă, s-a ridicat brusc de la masa negocierilor şi a ieşit din sală spunând că "nici un preşedinte, nici Ronald Reagan, nu ar participa la astfel de negocieri", conform Politico.
Democraţii au însă o altă variantă. Un consilier al partidului de la guvernare a declarat că ieşirea preşedintelui Obama din sală nu a fost una furtunoasă sau în semn de frondă. "Cantor l-a întrerupt în mod nepoliticos de trei ori pentru a promova soluţia unei ridicări temporare, pe termen scurt, a plafonului datoriei publice în timp ce preşedintele se pregătea să pună punct întâlnirii", a declarat el, conform aceleiaşi surse.
Democraţii vor taxe mai mari pentru bogaţi, republicanii vor tăieri mai mari ale programelor sociale destinate celor săraci
În ciuda presiunilor din ce în ce mai mari puse p