Medicul ginecolog Camelia Pătru a acordat un interviu în care spune că, pe vremea comunismului, foarte puţine persoane începeau viaţa sexuală înainte de căsătorie.
Reporter: Cât de informați sunt tinerii din punct de vedere sexual?
Doctor Camelia Pătru: Informați corect, mai puțin. Informați sunt, dar prost sau dezinformați. Informația circulă din gură în gură și se numește zvonistică sau circulă pe internet, unde fiecare scrie ce îi trece prin cap. Nu sunt informați pentru că părinților le este rușine să discute cu ei. Ar fi ceva să vorbească parinții cu copiii, iar copiii când doresc, să discute la școală cu profesoarele, la orele de dirigenție.
Reporter: Care ar fi vârsta potrivită pentru începerea vieții sexuale?
Doctor: Nu poți să dai un reper standard. În general, dacă majoratul se produce la 18 ani, se consideră că până atunci individul devine mai copt la minte. Este relativă povestea, dar hai măcar să ajungem la majorat! Dacă rămâi însărcinată înainte de 18 ani, nu poți să faci o întrerupere de sarcină decât venind cu părinții, că doar n-o să te apuci acum să lași școala ca să faci copil. Mai bine îți începi viața sexuală când ești majoră, când teoretic, răspunzi pentru tine și când se presupune că ai cât de cât mai multă experiență de viață.
„Dacă întreţineai relaţie cu un om, societatea te repudia”
Reporter: Este nevoie de ore de educație sexuală în școli?
Doctor: Pe vremea mea, la școală, aveam ore de dirigenție și aveam chiar și ore de educație sexuală. Asta era pe vremea comuniștilor și se vorbea totuși despre aceste lucruri, dar nu la modul exagerat la care se vorbește acum; pentru că pe vremea aia dacă aveai viață sexuală, erai arătată cu degetul pe stradă, dacă întrețineai o relație cu un om și făceai un copil cu el fără să fii căsătorită, societatea te repudia. Acum este la modă sa facem un cop