Opt grupuri bancare din Grecia, Spania şi Austria nu au promovat testele de stres şi au nevoie să-şi majoreze capitalul cu 2,5 miliarde de euro. Expunerea mare la datoriile suverane ale Greciei nu a permis băncilor EFG Eurobank şi ATEbank să treacă testele. Cele două grupuri sunt prezente şi pe piaţa românească.
Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a anunţat vineri rezultatele testelor de stres, prin care este evaluată stabilitatea instituţiilor financiare în condiţii de risc, la care au fost supuse 90 de bănci din 21 de ţări. Opt grupuri bancare din Grecia, Spania şi Austria nu au reuşit să treacă de această evaluare, obţinând indici Core Tier 1 (raportat la riscul total) pentru 2012, într-un scenariu pesimist, de sub 5%, nivel minim necesar promovării.
Astfel, ele trebuie să prezinte, în termen de trei luni, un plan de suplimentare a capitalului. Mai exact, au nevoie de o majorare de capital cumulată de 2,5 miliarde de euro. Potrivit analistului Kian Abouhossein de la JPMorgan Chase, băncile europene ar avea nevoie de capital suplimentar de 80 de miliarde de euro dacă ar fi examinate conform unor criterii mai dure.
Datoriile suverane afectează băncile elene
Cine sunt cele opt bănci „corigente"? Banco Pator, Caja Ahorros del Mediterraneo, Banco Grupo, CataluniaCaixa şi Unnim din Spania, Oesterreichische Volksbanken din Austria şi ATEbank şi EFG Eurobank din Grecia. Cele trei din urmă sunt prezente şi pe piaţa românească. Analiştii se aşteptau ca mai multe bănci elene, între care EFG Eurobank, Piraeus şi ATEbank, să nu treacă testele de stres din cauza expunerii mari a acestora la datoriile suverane ale Greciei.
Piraeus, prezentă şi ea pe piaţa din România, a trecut evaluarea, însă celelalte două - nu. EFG Eurobank controlează, pe piaţa românească, Bancpost şi mai multe companii, între care EFG Retail Services IFN,