Ce face Pentagonul, după instalarea acolo a lui Leon Panetta? Ce a făcut şi până acuma. Ştie – spre deosebire de structuri similare, din unele state aliate, inclusiv România -, să îşi promoveze inteligent priorităţile, în formule diverse, cu oameni care pot să fie coerenţi, în faţa camerelor de luat vederi, şi convingători, cu contribuabilii care le privesc evoluţia pe micul ecran.
De pildă, în seara zilei de 14 iulie a.c., secretarul adjunct al apărării, William J. Lynn III, a abordat chestiunea ameninţărilor cibernetice, la postul de televiziune Public Broadcasting Service/PBS, în cadrul emisiunii „Newshour”/”Noutăţile orei”.
El este al 30-lea american care ocupă acest post şi are o impresionantă evoluţie în structurile civile ale apărării. Din 1993 până în 1997 a fost director al Programului de Analiză şi Evaluare, în cadrul oficiului secretarului apărării. Ulterior, până în 2001, a fost subsecretar de stat la apărare.
În cadrul emisiunii menţionate, el şi-a informat conaţionalii că ameninţarea cibernetică, cu care Statele Unite se confruntă, creşte îngrijorător şi că această nouă cale de atac asupra SUA este accesibilă unei game diversificate de inamici. William J. Lynn III a susţinut că acum se poate observa exploatarea acestui areal prin furt de secrete, comerciale şi militare.
El a mai declarat, jurnalistului Ray Suarez, realizatorul emisiunii, că la Pentagon se ştie că există instrumente pentru a distruge anumite lucruri, a nimici proprietăţi fizice şi informaţii importante, chiar cu preţul pierderii unor vieţi omeneşti.
În prezent, asemenea tehnici şi procedee de acţiune sunt deţinute de o serie întreagă de state importante de pe mapamond, dar pericolul principal este că acestea vor ajunge şi la îndemâna unor regimuri considerate „paria”, de către guvernele ţărilor democratice, iar ulterior în mâinile grupurilor teroriste.