Într-un webdocumentar pentru site-ul publicaţiei “Le monde”, regizorul şi realizatorul de film Solveig Anspach prezintă viaţă dură a romilor care pleacă din România pentru a trăi din resturile aruncate la gunoi de francezi. EVZ a realizat un interviu cu regizorul filmului, Solveig Anspach.
În filmul făcut pentru Le Monde, ţigănuşii români dansează în ploaie pe manele date la maxim, iar părinţii lor spun că mai bine trăiesc pe drumuri, în Franţa, decât să se întoarcă în ţara din care au plecat. Povestea lor este spusă în jurul personajului Diktatora, o ţigancă ce trăieşte într-o tabără de lângă Nantes, Franţa.
Solveig Anspach, de origine finlandeză, dar stabilită în Franţa, ştie, de la personajele documentarului ei, că în România romii nu au condiţii decente de trai. EVZ a realizat un interviu cu regizorul filmului.
EVZ: Când aţi realizat webdocumentarul cu Diktatora şi cum aţi cunoscut-o?
Solveig Anspach: Anul trecut am realizat filmul, am întâlnit-o în momentul când am filmat în acea tabără (n.r. – de lângă Nantes). Am cunoscut-o pe ea şi pe familia sa. Reprezentanţii de la “Medecins du Monde” ne-au prezentat-o. Ideea era să facem cunoscută munca celor de la “Medecins du Monde” în Franţa, asta pentru că ei sunt cunoscuţi mai mult pentru munca lor în străinătate.
De ce v-a atras povestea Diktatorei?
Mi s-a părut că este un personaj foarte puternic şi istoria romilor m-a impresionat, faptul că sunt maltrataţi oriunde se duc.
Ce impresia v-a făcut aceasta şi familia sa?
Este o familie care trăieşte în mizerie, care se loveşte de multe dificultăţi, şi pe care încearcă să le depăşească, iar acest lucru nu este deloc uşor. Diktatora este o femeie foarte inteligentă şi emoţionantă.
“Ne-au spus că situaţia lor era mult mai dificilă decât în Franţa”
De ce consideraţi că aceste familii de