Elevii care au picat la Bac se pot angaja ca agenţi imobiliari, ospătari şi vânzători sezonieri sau pot urma cursuri de calificare pentru a deveni sudori, mecanici auto, frizeri, macaragii sau bucătari. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Cei aproape 100.000 de elevi care nu au reuşit să promoveze în sesiunea din iunie examenul de bacalaureat au două variante: să stea un an acasă şi să ia meditaţii pe banii părinţilor sau să se angajeze în domenii unde diploma de bacalaureat nu este o cerinţă obligatorie.
Cele mai ofertante locuri de muncă sunt cele care nu necesită neapărat o atestare profesională: ospătari, şi vânzători sezonieri, angajaţi într-o spălătorie auto sau agenţi imobiliari.
În cazul meseriilor bine plătite pentru care diplomă de bacalaureat nu contează, cum ar fi cele de macaragiu, sudor, mecanic auto, alpinist utilitar sau bucătar, este nevoie de cursuri în domeniu, organizate de firme specializate, autorizate şi supervizate de Ministerul Muncii, Ministerul Educaţiei şi Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor.
O cerere mare este pentru calificare în meserii care permit desfăşurarea profesiei ca persoană fizică autorizată: frizer, coafez şi manichiurist. Şoferia este alt domeniu spre care se pot îndrepta tinerii. După perioada de şcolarizare pentru categoriile B, C, E şi obţinerea atestatului, pot conduce deja camioane (mai puţin TIR unde vârsta minimă e de 21 ani). Salariul de încadrare diferă de la o companie la alta, în funcţie şi de capacitatea de transport şi cantitatea manevrată.
Consiliere profesională şi cursuri gratuite de calificare pentru "şomeri"
Pentru cei care îşi caută de lucru, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), prin filialele judeţene, poate fi o opţiune. Dacă în două luni nu îşi găsesc de lucru, tinerii ab solvenţi vor primi o indemnizaţie