Pe vremea studenţiei, împreună cu Toni Grecu, botoşăneanul a pus bazele actualului grup de umor. În anii ’80 se numeau Grupul de Umor Fantezist şi cuceriseră până şi Securitatea.
Inginerul Dan Bacinshi a fost expert în umor de când se ştie. Şi-a descoperit talentul la cinci ani, în timp ce interpreta o fabulă la serbarea de la grădiniţă. A interpretat-ocu atâta pasiune încât toată sala a râs în hohote. Atunci a înţeles că este făcut pentru a-i distra pe oameni.
„Eram un foarte bun povestitor. La şcoală mă scotea învăţătorul în faţa clasei să le povestesc colegilor filme. De mic am făcut o pasiune pentru filmele cu Chaplin. Toată lumea se mira cum puteam povesti filme mute“, îşi aminteşte el. A urmat apoi Facultatea de Automatizări şi Calculatoare şi în primul an a învăţat mult să ajungă, după cum se dorea, „un model de bază pentru construirea socialismului biruitor“.
Începuturile carierei
În anul doi de facultate, s-a trezit la realitate şi a gustat din plin de viaţa de student. A uitat de socialism şi paralel cu şcoala a început să facă ce-i plăcea mai mult: umor.
„Participasem ca spectator la Cenaclul Moldavia. Era multă muzică şi se ridicau ode partidului. Mai erau şi glume, dar puţine şi fără politică. Am hotărât brusc să plec cu ei în turneu, când le-am văzut într-o zi autocarul. Ne ştiam. Primul spectacol a fost chiar la Botoşani, în Aula Liceului «Laurian». A fost începutul carierei mele de umorist“, povesteşte Dan Bacinschi.
Apreciat de Amza Pelea
Programele Cenaclului Moldavia nu erau chiar pe gustul său, însă cu toate acestea a reuşit să obţină medalia de aur într-un concurs naţional de umor pentru studenţi.
„Finala era la Timişoara şi din juriu făcea parte şi Amza Pelea. Înaintea mea a spus Patric Petru Marin, fost realizator la TVR, poezia «Cancerul Lumii». Eu am ales să spun «Lada» de Marin Sorescu, dar am d