Decizia Ministerului Culturii de a emite, prin intermediul Direcţiei pentru Cultură Alba, certificatul de descărcare arheologică pentru masivul Cârnic din Roşia Montană a stârnit reacţii pro şi contra din partea susţinătorilor şi opozanţilor proiectului minier din Munţii Apuseni.
Decizia Ministerului Culturii de a emite, prin intermediul Direcţiei pentru Cultură Alba, certificatul de descărcare arheologică pentru masivul Cârnic din Roşia Montană a stârnit reacţii dure din parte opozanţilor proiectului minier. De celalată parte, reprezentanţii companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) consideră că acest document va permite derularea celui mai important program de investiţi în domeniul protejării patrimoniului, din România.
80 la sută din proprietăţi cumpărate
Asociaţia Alburnus Maior din Roşia Montană a fost în ultimii 10 ani una dintre organizaţiile care s-au opus în mod constant proiectului iniţiat de RMGC. „Vom ataca certificatul de descărcare arheologică în jutiţie. Acest certificat a mai fost anulat odată de instanţă definitiv şi irevocabil în anul 2004. Ministerul Culturii a emis ilegal documentul. Ministrul Culturii şi cel de la Mediu ar trebui să demisioneze. Chiar dacă RMGC va obţine toate aprobările, proiectul tot nu se va realiza. Atâta vreme cât sunt oameni care nu vor să îşi vândă proprietăţile, proiectul nu poate să înceapă. Nu vom vinde niciodată“, a spus Eugen David, preşedintele Alburnus Maior.
RMGC a cumpărat 80 la sută din proprietăţile ce are urma să fie afectate de proiectul minier. Au mai rămas de achiziţionat, potrivit presedintelui Alburnus Maior, aproximativ 200 de proprietăţi, terenuri şi construcţii.
RMGC insistă pe salvarea patrimoniului
Reprezentanţii RMGC insistă, în strategia lor de comunicare, pe importanţa certificatului de descărcare arheologică în domeniul restaurării patrimoniului