Prin anii '90, se vorbea, pentru prima data, despre licopen, o substanta nou descoperita, de fapt, un colorant rosu, natural, anticancerigen, puternic antioxidant, care se gaseste in fructele si legumele rosii, avand un rol esential in prevenirea si chiar tratarea multor afectiuni ale organismului, cum ar fi cancerul de san, cervical, de pancreas, de piele, de ovare, de stomac, deteriorarea vederii odata cu imbatranirea, cataracta, bolile cardiovasculare.
Cel mai ridicat nivel de licopen se gaseste in pepenele rosu, rosii, ardei iuti rosii, grepfrut rosu, sfecla rosie, ridichi de luna, mere rosii, struguri rosii si vin, piersici si caise. Pepenele rosu are cea mai mare concentratie de licopen comparativ cu oricare alta leguma sau alt fruct proaspat. Culoarea rosie a pepenelui este data tocmai de licopen.
Pe langa faptul ca are o mare cantitate de antioxidanti extrem de folositori pentru sanatatea noastra, pepenele rosu este o pretioasa sursa de aminoacizi. Unii dintre aminoacizii din compozitia pepenelui rosu au un rol deosebit de important in diviziunea celulara, cicatrizarea ranilor si curatarea organismului de amoniac.
In prezent, specialistii lucreaza la o modalitate de a extrage din pepene aminoacizii necesari obtinerii tratamentelor pentru presiunea arteriala ridicata, gradul ridicat al nivelului glucozei si complicatiile vasculare.
Pepenele rosu este o sursa bogata de vitamine si minerale. Vitamina A are o importanta deosebita pentru sanatatea ochilor. Vitamina B6 este folosita de organism pentru a produce substante chimice la nivelul creierului, precum serotonina, dopamina si melatonina, care ajuta in combaterea anxietatii si panicii. Vitamina C ajuta la intarirea sistemului imunitar, care protejeaza organismul de virusuri si infectii.
Potasiul este necesar pentru mentinerea echilibrului de apa din c