Volksbank - Austria, EFG Eurobank şi ATE Bank - Grecia, sunt cele trei grupuri financiare europene prezente pe piaţa locală care nu au promovat anul acesta testele de stres derulate de Autoritatea Bancară Europeană şi au nevoie de capital suplimentar însumând 930 mil. euro.
Rata capitalului propriu de rang 1 (Core Tier 1 - capitalul raportat la riscul total) înregistrată de cele trei bănci ar coborî până în 2012 sub pragul minim considerat vital de 5% în eventualitatea unei noi recesiuni sau al adâncirii crizei datoriilor suverane.
Dintre băncile prezente pe piaţa românească, grupul elen ATE Bank s-ar afla în cea mai dificilă situaţie în cazul adâncirii datoriilor suverane. Rata capitalului propriu al băncii ar coborî la -0,8% până în 2012 pe baza scenariului testat de autorităţile europene, ceea ce înseamnă că banca are nevoie de un capital suplimentar de 713 mil. euro pentru a ajunge la pragul minim de 5%.
Grecii deţin pe plan local un jucător de talie mică, ATE Bank România, care avea active de circa 440 mil. euro la sfârşitul anului trecut şi o cotă de piaţă de sub 0,6%. De altfel, grupul elen intenţionează să vândă subsidiara din România până la sfârşitul anului viitor în cadrul unui plan de restructurare.
Totodată, EFG Eurobank - care controlează Bancpost, a noua bancă locală după active - a obţinut în urma testelor de stres o rată a capitalului de rang 1 de 4,6%. Rezultatele se bazează pe datele financiare raportate de grup la sfârşitul anului trecut, indicele urcând la 4,9% dacă sunt luate în considerare şi majorările de capital anunţate până la 30 aprilie 2011.
"Rezultatele nu iau în calcul provizioanele generice ale Eurobank EFG, nici măsurile planificate de bancă cu scopul de a-şi reduce riscul. Luând în calcul măsurile ce au fost decise, anunţate şi sunt deja implementate, rata capitalul