Deţinători ai unor suprafeţe-record de teren, câţiva angajaţi la stat cu funcţii de conducere şi-au depăşit lejer colegii de breaslă, ba chiar îi fac să roşească pe samsarii imobiliari. Procuror, medic, deminitar public şi profesor. Toţi au în comun leafa de bugetar şi zeci de mii de metri pătraţi de pământ.
Iulia Diaconu, şeful Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Iaşi, este procurorul cu cele mai multe terenuri. Potrivit declaraţiei de avere din 2009, Diaconu deţine împreună cu soţul 14 terenuri situate în intravilanul sau extravilanul localităţilor Iaşi, Bârnova, Româneşti şi Ceahlău. Pământul a fost cumpărat în perioada 2005-2009. Suprafaţa totală a terenurilor familiei Diaconu depăşea 71 de hectare.
Abonată la moşteniri
Şi Norina Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul UMF, are 43 de hectare de teren, toate moştenite în Iaşi, Rediu şi Miroslava. Ultima suprafaţă, 16 hectare, a primit-o în baza unei hotărâri CEDO. „Toate terenurile şi casele mele sunt moştenite de la părinţi şi bunici care s-au sacrificat şi au murit în război. Pentru asta m-am luptat la CEDO. Nu am dobândit nimic de la decanat. Cabinetul meu particular este ultra secundar. Salariul meu de la UMF este mic, aşa că trebuie să găsesc surse alternative de venit“, a explicat Norina Forna.
Arendaşul de la judeţ
Constantin Adăscăliţei, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, poate fi considerat „moşierul“ din administraţia locală. El este proprietar pe şase terenuri cu o suprafaţă de 6,96 de hectare, în Trifeşti, Probota şi Aroneanu. „Mare parte din terenuri sunt moştenite de la părinţi sau bunici. Ele sunt pe numele meu, dar sunt date în arendă şi în fiecare an beneficiez de o parte de anumite foloase“, a spus Adăscăliţei.
Gerard Jităreanu, rectorul de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Me