Un europarlamentar român cere Comisiei Europene (CE) să verifice modul în care sunt incluse în România medicamentele de ultimă generaţie pe lista compensatelor. Eurodeputatul liberal Cristian Buşoi atrage atenţia în sesizarea sa că sunt încălcate drepturile pacienţilor prin nerespectarea directivei europene privind transparenţa.
În sesizarea sa, Cristian Buşoi arată că din 2008 şi până acum, 100 de molecule noi aşteaptă hotãrârea Guvernului român pentru a fi introduse în lista de compensate. Potrivit europarlamentarului, în acest fel se încalcă prevederile directivei privind transparenţa. Mai exact, legislaţia europeană stabileşte că un medicament nou poate fi pus pe lista compensatelor în 180 de zile de la primirea aprobărilor de punere pe piaţă.
Pe fondul crizei economice, Guvernul român a decis să nu mai includă niciun medicament nou pe listă ca măsură drastică de reducere a costurilor. O măsură care reduce accesul la tratament şi îngrijire medicală pentru pacienţii români - explică europarlamentarul în sesizarea sa.
Opinia acestuia este împărtăşită şi de directorul executiv al Asociaţie Române a Producãtorilor Internaţionali de Medicamente, Dan Zaharescu.
Pe de altă parte, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii au explicat pentru RFI că România nu încalcă directiva privind transparenţa în condiţiile în care actul normativ nu stabileşte un termen pentru un răspuns favorabil.
Legislaţia naţională stabileşte un termen de 90 de zile pentru stabilirea preţului pentru un medicament nou respectiv alte 90 de zile pentru a decide dacă acel medicament va fi inclus pe lista compensatelor.
Potrivit Federaţiei Europene a Industriei Farmaceutice, singurele state europene unde medicamentele de nouă generaţie sunt incluse imediat pe lista compensatelor sunt Marea Britanie şi Germania. În alte 16 state europene, termenul variază între